vineri, 31 octombrie 2008

Irish Halloween food

Drept urmare.

Colcannon



Ingrediente:
900 g cartofi, taiati cubulete
450 g varza verde si creata, tocata
200-250 ml lapte
2 fire de praz/o legatura de ceapa verde, tocate
unt
sare, piper
nucsoara (optional)
patrunjel

Cartofii se fierb si se fac piure cu putin unt si lapte. Se caleste prazul/ceapa verde in unt, se adauga varza tocata si se caleste si ea. Se amesteca varza calita cu piureul, se adauga sare si piper dupa gust (optional si nucsoara) si patrunjel proaspat tocat.
Uneori se mai pune si bacon, uneori se face si ceva gen supa, dar, la baza, cam asta este.

Boxty

Ingrediente:

225 g cartofi, cruzi, dati pe razatoare
225 g cartofi fierti si zdrobiti
1 ceapa, taiata marunt
225 g faina
1 lingurita praf de copt
2 oua
lapte
sare, piper

Cartofii, rasi si piure, se amesteca cu ceapa maruntita. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si ouale usor batute si se amesteca bine. Apoi se adauga lapte astfel incat amestecul sa fie ca o smantana. Se ia cu lingura cate putin din amestec si se frig "chiftelutele" in tigaie sau pe grill. Cred ca se pot face si la cuptor.

Bairin break

Ingrediente:

450 g faina
50 g unt
450 g stafide
1 lingurita drojdie uscata
225 lapte cald
50 g zahar
112 g coaja de lamaie si portocala
1 lingurita scortisoara
un praf de nucsoara
un praf de sare
2 oua
1 inel :-)

Laptele se incalzeste si se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar si cu drojdia. Se lasa pentru o vreme intr-un loc caldut.
Intr-un vas se amesteca faina, sarea si condimentele, apoi se adauga untul si restul de zahar. Dupa ce sunt bine amestecate se adauga laptele cu zahar si drojdie si ouale si se amesteca bine, bine totul. Se adauga si restul ingredientelor si se amesteca. Inelul se ascunde in aluat. :-)
Aluatul se pune intr-o forma unsa si tapetata, se acopera cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc cald.
Se coace cam o ora la 200 C.

Happy Halloween!


Ce stiu eu... :-)

Este, ca multe alte sarbatori, o combinatie intre o sarbatoare precrestina (in cea mai mare parte) si una crestina.

Numele "Halloween" este o prescurtare de la "All Hallows' Even" - eve of "All Hallows' Day" ("hallow = holy person" in engleza veche), adica ajunul zilei tuturor sfintilor, in prezent "All Saints day", sarbatorita pe 1 noiembrie de catolici.

Halloween-ul isi are originea in festivalul celtic Samhain (pronuntat ca si "sow-een" si care inseamna "sfarsitul verii"), care sarbatorea sfarsitul sezonului recoltei si ajunul Anului Nou celtic (1 noiembrie). Cu aceasta ocazie se pregateau rezervele de hrana pentru iarna, inclusiv cele de carne, asa ca se sacrificau animale (cum pateste porcul la Ignatul nostru ;-) ).
Acel moment era unul de schimbare, atat a vremii, cat si a vietii de zi cu zi (oile si vacile coborau de pe dealuri, toti stateau mai pe langa case, petreceau mai mult timp impreuna etc etc). Celtii credeau ca aceste momente de schimbare aveau o incarcatura magica, iar Samhain era unul dintre cele mai importante momente de acest gen, alturi de Imbolc - 1 febr., inceputul primaverii, Beltane - 1 mai, inceputul verii si Lughnasa - 1 august, inceputul recoltei.
Ei credeau ca in noaptea dinaintea Anului Nou, de Samhain, granita dintre taramul celor vii si al celor morti dispare si ca fantomele celor decedati se intorc sa bantuie pamantul, creand probleme, de ex., aducand boli si stricand recoltele.
Mastile si costumele purtate la acest festival aveau rolul de a speria spiritele rele si, in acelasi scop, se faceau focuri de tabara in care se ardeau oasele animalelor sacrificate in ziua respectiva (bone fire = bonfire).

Ce mancau celtii la festival? Ei bine, carnea proaspata si black pudding-ul erau nelipsite, iar druizii mancau si nuci, alune etc (nuts) si mere, pregatindu-se astfel pentru contactul cu lumea cealalata. :-)
Din clipa in care Samhain a devenit "All Hallows' Even", fiind ajunul unei sarbatori crestine si post, carnea a disparut din mancarurile traditionale, tratatia de Halloween devenind vegetariana: clatite, placinte, branza, paine, mere trase in ciocolata sau caramel etc etc, orice de acest gen, fiind totusi cateva mancaruri traditionale pentru un Halloween irlandez (retete aici): colcannon, boxty, soul cakes si bairin breac/barmbrack, numita si "prajitura irlandeza de Halloween", avand si puterea de a prezice viitorul, printr-un joculet. :-)
In barmbrack se bagau: un bob de mazare, un bat, o bucatica de material textil, o moneda mica si un inel, fiecare dintre aceastea avand o semnificatie pentru persoana care o nimerea in bucata sa de barmbrack. Cine nimerea bobul de mazare stia ca nu se va casatori in anul respectiv, cine nimerea batul urma sa fie nefericit(a) in casatorie sau sa aiba tot timpul certuri cu perechea, cine nimerea bucatica de material urma sa aiba ghinion sau sa fie sarac, in timp ce cel care nimerea banutul urma sa fie norocos sau bogat, iar cel care gasea inelul urma sa se casatoreasca in anul respectiv. :-))

Am citit ceva interesant despre felinarele din dovleci (jack-o'-lantern - Jack O'Lantern) si anume, povestea lui Stingy Jack, "Jack of the Lantern", veche poveste irlandeza. :-) Sunt mai multe variante, desigur.
Jack, un fermier irlandez lenes, s-a intalnit intr-o zi cu diavolul care i-a spus ca era timpul ca el sa moara. Evident, Jack nu dorea asta :-), asa ca l-a pacalit pe diavol sa se urce intr-un mar si, odata urcat acolo, Jack a asezat o cruce la baza copacului/a sculptat o cruce pe scoarta copacului si asa diavolul n-a mai putut sa coboare. Jack il elibereaza pe diavol numai dupa ce acesta ii promite ca nu-i va lua niciodata sufletul. Intr-o buna zi, Jack a murit si, cum viata lui fusese cam pacatoasa, nu putea merge in Rai si, cum diavolul ii promisese sa nu-i ia niciodata sufletul, nu putea merge nici in Iad, asa ca Jack nu stia incotro s-o apuce. I s-a plans diavolului ca nici macar n-are cu ce sa-si lumineze calea, iar acesta i-a dat, in bataie de joc, un taciune. Jack a scobit o gulie (mancarea lui favorita), a pus taciunele in ea si, cu acest felinar, a pornit prin lume in cautarea unui loc de odihna.
Asadar, la inceput, faimoasele felinare erau facute din gulii, dar, intrucat americanii obisnuiau sa faca felinare din dovleci la sfarsitul recoltei (si la noi exista obiceiul asta) si se pare ca dovleacul se scobeste mai usor, felinarele de Halloween au ajuns sa fie facute din dovleci.
Care e de fapt legatura cu Halloweenul? Celtii considerau ca cea mai puternica parte a corpului omenesc, care contine spiritul si stiinta, este capul si foloseau "capul" legumelor (in general gulia) pentru a speria spiritele.

joi, 23 octombrie 2008

Antipa - expo

Ieri l-am luat pe Cristi putin mai devreme de la gradinita si am fost la muzeul Antipa, unde am vizitat doua expozitii temporare, una de "reptile vii" si una de acvarii.
Cristi a fost mai impresionat de cea de reptile, fireste, mai ales ca la vizita de la zoo din Dublin de acum cateva luni sectorul cu reptile era inchis, in timp ce pestisori si stelute de mare a mai vazut si la o expozitie de la Bray, langa Dublin. :-)
A fost impresionat in special de serpii veninosi ("Venom, mami?!?" :-)) ) despre care m-a tot intrebat si, de asemenea, de cateva tarantule ratacite prin expozitia de reptile. Deh, veninoase si ele. :-)
Seara, dupa inca o lamurire asupra serpilor veninosi, in ciuda faptului (subliniat insistent de mine) ca nu pot iesi din custile de la expo./zoo, palid, a tras concluzia: "Nu mai vreau sa merg acolo!". :-)

miercuri, 22 octombrie 2008

Scoala

Am inteles ca trebuie actionat din timp pentru a fi sigur ca-ti poti inscrie copilul la scoala pe care o doresti. Desi inscrierile se fac in primavara (mai sunt cateva luni bune pana atunci), unii sustin ca o discutie de principiu cu cei din conducerea scolii ar fi bine sa fie facuta mai devreme. ;-)
In fine, oricum ar fi, trebuie sa ne hotaram la ce scoala sa-l dam pe Cristi si, mai apoi, pe Radu.

Criteriile la care ma gandesc sa stea la baza deciziei, ar fi:

1. sa fie o scoala buna
2. sa fie (destul de) aproape de casa, de ai mei si mai ales de viitoarea gradinita a lui Radu, cea la care merge acum Cristi (noroc ca toate astea sunt oarecum in aceeasi zona)
3. nu neaparat (Cristi poate sta la ai mei dupa scoala), dar n-ar strica la o adica sa fie si cu after-school/semiinternat, unde se poate lua masa de pranz, se fac temele si sunt si activitati optionale

Asaaaa...pentru a determina ce scoala este mai buna, de mare ajutor sunt rezultatele obtinute de elevii scolii respective la admiterea in licee. De ex. cati elevi au avut media peste 9 si care a fost cea mai mica medie. Am studiat problema aici (ierarhia admitere 2008).

Momentan am ales trei scoli... sa vad insa care o sa aiba prioritate. :-)

marți, 21 octombrie 2008

"In gura lupului"

Acum vreo doua saptamani am fost cu Cristi la unul dintre spectacolele din cadrul Festivalului International de teatru pentru copii.
Dupa ceva agitatie datorata traficului infernal din Bucuresti care era sa ne faca sa intarziem, am ajuns la teatru, la Ion Creanga, unde era spectacolul (acolo au fost majoritatea).

Am vazut "In gura lupului", un spectacol pus in scena de o trupa de teatru din Italia, trupa compusa din doua persoane. :-)



Iata prezentarea de pe site-ul festivalului:

"Regia: Ketti Grunchi
La Piccionaia – I Carrara
Teatro Stabile di Innovazione,Vicenza, Italia

Spectacolul a luat naştere dintr-un proiect uriaş de cercetare numit „Culori!”. Am vrut să abordăm pictura, privită ca arta culorilor. Ne-am gândit să identificăm fiecare pas din viaţa unui copil cu o culoare: alb pentru naştere, roşu pentru descoperiri, negru pentru necunoscut şi albastru pentru îmbătrânire.

durata: 50 min
categoria de vârstă: copii de 4-7 ani"




Una plus alta, a fost o adaptare destul de neconventionala a faimoasei Scufite rosii, care ne-a placut (desi era loc de mai bine), iar Cristi a spus ca va mai merge si altadata la teatru. :-) Nicio problema, de-abia a inceput stagiunea si avem de unde alege. ;-)

Deocamdata o sa mearga peste o saptamana cu gradinita la "Punguta cu doi bani" de la Tandarica si sunt curioasa cum o sa i se para teatrul de papusi.

luni, 20 octombrie 2008

Aproape gata!

Am avansat mult cu amenajatul casei, nu degeaba alergam de nebuni de cateva week-enduri dupa tot felul de obiecte cu nume dubioase, gen "prag cu cant" :-) cerute de cei care ne lucreaza acum.
Am rezolvat si problema curentului, cu un electrician nou, evident si, in linii mari, este aproape gata. Astazi, cel tarziu maine, sper sa se termine cu lucrarile (mai sunt niste cabluri de tras si alte cateva maruntisuri).
Am vorbit cu cineva sa vina la curatenie zilele urmatoare. ;-)
Mai avem de luat cate ceva, ca lucruri mari, masa si scaunele pentru bucatarie si frigiderul, iar in rest ceva maruntisuri gen cos de rufe, de paine, suporturi pentru pantofi etc.
Apoi trebuie sa ducem cutiile bine impachetate la Dublin si sa repartizam continutul lor prin casa. Sper sa fie loc suficient. :-)

miercuri, 8 octombrie 2008

Lista de carticele

Daca tot n-am prea avut timp sa zabovesc prin librariile reale, m-am plimbat prin cele virtuale, deocamdata mai la indemana.

Carti pe care vreau sa le cumpar copiilor in viitorul apropiat :

"Domnul Bliss" - J.R.R. Tolkien



"Povesti la gura sobei" - Caitlin Matthews, Helen Cann



"Balul florilor" - Autoare: Sigrid Laube, Ilustratoare: Silke Leffler


"Winnie, melcuşorul cel grăbit" - Autor: Annette Herzog, Ilustratoare: Evelyn Daviddi


Later edit 17.12.2008: Misiune aproape indeplinita! ;-) 3 din 4, pe cea cu melcusorul n-am gasit-o inca intr-o librarie reala. :-) Mai caut... Oricum, am mai luat si alte carticele intre timp. :-)

Nigella's triple choc brownies

Dintre toti "chef"-ii pe care i-am descoperit in ultimii ani, Nigella Lawson imi este in mod special draga si-mi place mult stilul ei de a explica si de a povesti despre o reteta (am o carte de-a ei - "Feast").
Am si incercat cateva dintre retetele ei si mi-a placut ce-a iesit. Una dintre cele incercate a fost "triple chocolate brownies" care sunt intr-adevar grozav de bune, nu se lauda degeaba. :-) Vreau sa mai fac o tura cat de curand, dar dupa ce ma mut.

marți, 7 octombrie 2008

Ilustratia de carte pentru copii

De ceva vreme am inceput sa ma uit cu mult interes si dupa carti pentru copii. Asta s-a intamplat mai ales la Dublin pentru ca acolo am stat pana acum cateva luni inca de cand Cristi era bebe, iar de cand am revenit la Bucuresti, din pacate, n-am prea avut timp pentru asta. Dar o sa-mi fac neaparat. :-)
Am avut destul timp sa colind librariile si sa studiez si cartile de la biblioteca la care l-am inscris pe Cristi cand avea trei ani si am constatat ca unele carti pentru copii au niste ilustratii foarte, foarte frumoase si deosebite.

Astazi mi-am amintit ca am vazut acum cateva luni pe net prezentarea unei carti foarte frumos ilustrate si pe care mi-as dori s-o cumpar daca o gasesc. Mi se pare absolut superba!!!

The Snow Queen , ilustrata de Vladyslav Yerko

Din cartile descoperite in librariile dublineze le-am cumparat si eu cateva copiilor si le plac la nebunie (si povestile sunt dragute)!

Helen Cooper - Pumpkin soup


Helen Cooper - Delicious


Helen Cooper - A pipkin of pepper


Eric Carle - The very hungry caterpillar


Eric Carle - The tiny seed


Julia Donaldson & Axel Scheffler - The Gruffalo


Julia Donaldson & Axel Scheffler - The Gruffalo's child


Julia Donaldson & Axel Scheffler - Room on the broom

Toamna festivalurilor

In Bucuresti, toamna asta este plina de festivaluri. Ma bucur ca sunt, dar imi pare rau ca n-am timp suficient sa ma duc macar la unele din ele.

Pana acum am observat ca sunt si au fost:

- Bookfest Junior, festival de carte pentru copii (am fost),
- Festivalul International de teatru pentru copii (vom merge sigur, am ales deja doua spectacole, unul maine seara si unul sambata dimineata),
- Bucharest Food Festival (16-19 oct.) (poate reusim sa dam o fuga pe acolo),
- Festivalul de Muzică Veche Bucureşti (muzica medievală, renascentistă, barocă, bizantină) (12-19 oct.) (mi-ar placea si mieee),
- Explore dance festival (14-19 oct.)

...si-or mai fi si altele...

luni, 6 octombrie 2008

Perisoare a la grec

De cand am venit de la Dublin, de mai bine de trei luni, n-am prea avut timp, chef, motiv sau loc de facut mancare. Aseara insa, mi-am luat inima-n dinti si, impreuna cu Cristi (musai!), am facut o mancare care are mare succes la noi.
Este o adaptare a unei retete turcesti de ciorba de perisoare, gasita pe un forum, dar, felul in care se drege mi-a inspirat denumirea de "a la grec", iar faptul ca iese mai mult ca o mancare cu sos decat ca o supa/ciorba, m-a facut s-o numesc pe scurt: perisoare a la grec.

Ingrediente (eu am facut portie dubla ;-) ):

- 500 g carne tocata de vita
- o ceapa mare
- o legatura de patrunjel proaspat
- 2 – 3 linguri de orez (de preferat brun)
- faina
- supa (morcovi, telina, ceapa etc)
- patrunjel
- 2 oua
- zeama de la o lamaie
- sare, piper

Am pus legumele la fiert pentru supa. Apoi am pus si orezul la fiert si am tocat ceapa.

("Cristi - De ce plangi mami?
Eu -De la ceapa, cand o curati, te pot usura ochii si lacrimezi.
Cristi, mirat - Ustura mai tare decat usturoiul?!?
Eu - hihihi etc etc").

Am amestecat carnea tocata cu ceapa tocata, orezul fiert si racit, patrunjelul si un praf de sare.
Impreuna cu Cristi am format bilute mici si apoi le-am dat prin faina, faza la care ne-a "ajutat" si Radu. :-)
Apoi le-am pus, una cate una, in supa care clocotea si am spumat-o.
A urmat sosul: ouale batute cu zeama de lamaie, patrunjel si un praf se sare. Cand au fost gata perisoarele, am dres supa cu sosul si am mai lasat putin oala la foc mic. In mod normal nu se mai lasa pe foc ca sa nu se "taie" oul, dar, cum nu le dau copiilor oua crude...

Yummy!

Ufff, amenajarile astea...

E cumplit!!! Pur si simplu nu mai terminam odata cu amenajatul casei!!! Am inceput din iulie, e drept ca si cu pauze nedorite, dar deja este octombrie si inca mai avem destul pana ne vom putea muta.
Si eu care-mi imaginam ca atunci cand va incepe Cristi gradinita (15 septembrie, adica acum trei saptamani!) vom fi deja mutati in casa noua. Hehehe...vise taica...
Am rasfoit o gramada de reviste, cataloage cu materiale, mobilier etc, deja pe unele le stiu pe dinafara :-), in general stim ce vrem, dar ori nu sunt acolo (de ex., dupa dulapiorul din camera copiilor am mers de trei ori si nu-l aveau in stoc, sper ca data viitoare sa-l gasim), ori dureaza neasteptat de mult pana le livreaza/monteaza.
Mobila cumparata si in curs de cumparare este de la Elvila si IKEA.
Sper sa se termine curand, astazi vine cineva sa ne aranjeze usile, dulapul din holul de la intrare si dressingul, sa aseze cum trebuie chiuveta din baie si...parca mai era ceva, dar am uitat ce. :-) In plus fata de ce i-am spus ieri, mai vreau sa-l rog sa-mi faca niste polite in bucatarie si sa vad daca e cazul sa ma ajute si cu galeriile pentru perdele, o treaba importanta si inca nerezolvata.
Trebuie sa punem mana si pe electricianul care ne-a lasat cu ochii-n soare si bucataria-n bezna.
In rest, ar mai fi niste maruntisuri...si o super curatenie generala (bleah).
Si gataaaa, ne mutam!!! :-)

vineri, 3 octombrie 2008

Festival de teatru pentru copii

http://www.fitc.ro/

Maine incepe Festivalul International de teatru pentru copii 2008 (4-11 oct.) si vreau neaparat sa ajungem si noi pe acolo. Sper ca orele de spectacol sunt ok, trebuie sa vad programul.
Cristi n-a mai fost pana acum la teatru, nici macar de papusi (deh, daca am locuit la Dublin...nu ca acolo nu exista asa ceva, dar m-am gandit ca ar fi mai greu pentru el sa fie fermecat de ceva ce nu intelege decat partial) si vreau sa profit de ocazie. Sper sa-i placa. :-)
Am vazut ca exista si spectacole pentru copii mai mici, ca Radu, asa ca poate-l luam si pe el.

joi, 2 octombrie 2008

Familia de castane



Acum cateva zile, venind cu Cristi de la gradinita, am vazut primele castane cazute din toamna asta. In tot cazul, primele vazute de noi. Am cules impreuna cateva si am ales doua, cele mai frumoase, una mai mare si una mai mica si i-am spus ca cea mare este el, iar cea mica Radu, chestie care l-a incantat peste masura. :-)

Peste cateva zile am completat colectia cu inca doua castane, iar Cristi a hotarat imediat ca sunt mami si tati...asadar acum suntem o familie de castane. :-)) Familie pe care o s-o marim cu siguranta, pentru ca vreau sa ne pastram bunul obicei din anii trecuti de a merge prin parcuri la cules de castane (si ghinde si frunze si bobite si betisoare si ce s-o mai nimeri :-D), iar de data asta o sa-l punem si pe Radu la "treaba". ;-)

A la Radu

2 - 2 ani si jumatate

Radu, in vizita la Misu si tataie.
Intra in baie si incepe sa inspecteze peste tot. La un moment dat gaseste niste tuburi cu crema, se uita atent la ele, il arata pe cel mai mare si spune: "beghei!".
Toata lumea nedumerita.
Radu, insistent: "beghei!"
(...)
In cele din urma, revelatia: "Ben-Gay" (o crema pentru dureri musculare, cred, pe care a vazut-o la buni :-))

***
Dimineata de toamna, in bucatarie, dau drumul la filtrul pentru cafea si deschid larg geamul sa se aeriseasca...
Vine Radu, zgribulindu-se demonstrativ: "Mami, brrrrr!!! E fiiiiig, inchide...usa..."

(Radu stie una si buna: "inchide usa", indemn valabil si pentru usa si pentru geam si pentru haina etc. :-D )

***
Buni, in bucatarie, transeaza niste pasari...
Vine Radu, se uita atent si apoi, cu un aer de cunoscator zice: "cotcodaaac, cotcodaaac!!!" :-)))

***
Inainte sa ne mutam in noua casa Radu a mai fost acolo cu tata o data cand erau niste oameni la lucru si l-a retinut pe unul dintre ei, Ionel. Drept urmare acum nu spune ca este acasa, ci la "reparatii Ionel". :-))

***
Stateam la masa in bucatarie, cu geamul intredeschis. Afara se auzeau niste caini latrand.
Radu, intorcandu-se spre geam, incepe sa strige cu o super turatie: "Shezi, shezi, shezi, shezi, shezi...!!!"
Stie asta de la "shezi Rita" (catelul parintilor lui Emil).

***
Eu: "Radu, cum face pisica?"
El: "miauuuu...mi-e foame!"

***
Tataie obisnuieste sa-l joace pe Radu pe genunchi cantand "peste vale, peste deal, trece mandra pe un cal etc etc."
Varianta lui Radu: "Peste vale, pe un caaaal!!!"

***
Radu era acasa la parintii lui Emil.
Sun de la serviciu sa vad ce fac, vorbesc si cu el si-mi tot spunea intr-una "Cine a mai pomenit?, Cine a mai pomenit?..."
Mi-o da la telefon pe Misu care-mi spune ca Radu a intors o cana invers si a curs tot din ea iar ea i-a spus atunci "Vaaai!!! Cine a mai pomenit asa ceva?"
Ajunsa aici cu explicatiile, ii da telefonul lui Radu care intervine: "Radu a pomenit!" :-))

***
Intrebare: Cum spune Radu mouse-ului de la calculator?
Raspuns: Mickey Mouse! :-))

***
"Maimutica cu cercei,
joaca noapte pan' la 3
si la 3 si jumatate,
maimutica nu mai poate"

Concluzia lui Radu: "Maimutica cu cercei...nu mai poate!"

***
Cristi si Radu sunt acasa cu Mishu si Tzuca, iar eu am sunat de la serviciu sa vad cum se descurca. Toate bune si frumoase doar ca Radu nu se lasa nicicum schimbat de pampers. Imi este dat la telefon.

Eu: "Radu, hai, lasa pe cineva sa-ti schimbe pampersul. Daca ramai asa cu el, o sa te usture funduletul!"
Radu, cooperant: "Da-da-da-da-daaaa!!! Imediat!"
Ii da telefonul inapoi lui Mishu.
Eu, bucuroasa: "Gata, profitati acum de bunavointa!"
Din background se aud tipete. Tzuca incerca sa-l schimbe.
Mishu: "Hai, Radu, ca te aude mami!"
Radu: "Nuuuu, acum nu ma mai aude!" :-)

Ce sa mai, raspunsese omu' corect la telefon, asta conteaza! :-D

***
Cristi si Radu, se joaca.
Cristi: "Eu sunt Ben, tu cine esti?"
Radu, dupa o scurta pauza: "Eu sunt puiul mamei!" :-))

(Ben, adica Ben 10)

***
Seara, la spalat pe dinti.
Radu, dupa ce a terminat de spalat dintii, in timp ce-l stergeam: "Mie nu-mi place pasta de dinti, imi place...pasta de peste!"

***
Radu, privind in farfuria cu supa: "Nu vreau cu flutuli!!!"

"Fluturii" erau bucatelele de patrunjel tocat. :-)

2 ani si jumatate - 3 ani

De cateva zile, in balconul nostru s-a mutat o pereche de porumbei. Si-au facut cuib intr-un colt si probabil ca urmeaza ouale (desi cred ca sunt deja pt. ca acum fac cu randu', unul pleaca, altul vine) si puii.
Le-am aratat si copiilor, iar Radu a vrut sa-l mai ridic in brate sa se uite mai bine.
Radu: "... Sa-l plindem!!!"
Eu: "De ce, Radu?"
El: "...porumbelul! Sa-l plindem!"
Eu: "Nuuu, nu pe cine, am intrebat de ce sa-l prindem. Ce vrei cu el?... Sa te joci cu el? Sa-l mangai?..."
El, zambind incantat si facand un gest cu mana de parca ar fi prins ceva: "Sa-l manaaaaanc! Ham, ham!"

***
Radu, cu un pahar in mana, amenintator: "O sa te alunc in apa siiii...o sa te beau!"

***
Radu: "Bunel, tu ai o gandile negatevista!"

***
(povestita de Misu)

In bucatarie la Misu si tataie. La televizor, o emisiune cu niste preoti.

Misu: "Uite, Radu, el este parintele Varsanufie."
Radu: "... Varsabasafie!!!"

3 ani - 3 ani si jumatate

Radu si Cristi raman la bunici peste noapte.
Dimineata, Radu se trezeste, se ridica in fundulet in pat, se uita in jur si zice: "Ma intleb, unde o fi toata lumea din casa asta?!?"

***
Eu si Radu, prin bucatarie, cantam colinde.

Eu: "Mos Craciun cu plete dalbe ..."
Radu, asculta o vreme, dupa care: "Eu stiu asa: Mos Clashun cu... o cafea in mana, Mos Clashun cu o paine in mana..." etc etc in functie de obiectele pe care-i cadeau ochii. :-)

***
Radu, suparat pe Cristi: "Esti cel mai lau flatziol!"
Radu, acasa la bunicii paterni, suparat, nu se stie exact pe cine: "Casa asta va fi... eliminata!"

3 ani si jumatate - 4 ani

Duminica dimineata, aproape in zori.
Eu, inca in pat, normal, proaspat trezita din somn de copii.
Radu, urca in pat langa mine, imi arata o carioca neagra pe care o tinea in mana si ma intreaba, scurt si la obiect: "Mustati?"
:))

(evident, am multumit fumos, dar n-am acceptat oferta :) )

***
Radu are amigdalita si bunelu' il trateaza, printre altele, cu tantum verde, spray.
Radu deschide cuminte gurita si bunelu' ii da cu tantum.
Odata incheiata operatiunea, Radu zice: "Bunel! Mi-ai dat in celul gulii! Data viitoare sa-mi dai in pamantul gulii!!!"

***
La mare, in Grecia, in apa.
Radu, catre Cosmin (prietenul nostru si nasul copiilor): "Te log, nu-mi mai da indicatii, stiu foalte bine ce am de facut!"

***

Va urma...