vineri, 31 octombrie 2008

Happy Halloween!


Ce stiu eu... :-)

Este, ca multe alte sarbatori, o combinatie intre o sarbatoare precrestina (in cea mai mare parte) si una crestina.

Numele "Halloween" este o prescurtare de la "All Hallows' Even" - eve of "All Hallows' Day" ("hallow = holy person" in engleza veche), adica ajunul zilei tuturor sfintilor, in prezent "All Saints day", sarbatorita pe 1 noiembrie de catolici.

Halloween-ul isi are originea in festivalul celtic Samhain (pronuntat ca si "sow-een" si care inseamna "sfarsitul verii"), care sarbatorea sfarsitul sezonului recoltei si ajunul Anului Nou celtic (1 noiembrie). Cu aceasta ocazie se pregateau rezervele de hrana pentru iarna, inclusiv cele de carne, asa ca se sacrificau animale (cum pateste porcul la Ignatul nostru ;-) ).
Acel moment era unul de schimbare, atat a vremii, cat si a vietii de zi cu zi (oile si vacile coborau de pe dealuri, toti stateau mai pe langa case, petreceau mai mult timp impreuna etc etc). Celtii credeau ca aceste momente de schimbare aveau o incarcatura magica, iar Samhain era unul dintre cele mai importante momente de acest gen, alturi de Imbolc - 1 febr., inceputul primaverii, Beltane - 1 mai, inceputul verii si Lughnasa - 1 august, inceputul recoltei.
Ei credeau ca in noaptea dinaintea Anului Nou, de Samhain, granita dintre taramul celor vii si al celor morti dispare si ca fantomele celor decedati se intorc sa bantuie pamantul, creand probleme, de ex., aducand boli si stricand recoltele.
Mastile si costumele purtate la acest festival aveau rolul de a speria spiritele rele si, in acelasi scop, se faceau focuri de tabara in care se ardeau oasele animalelor sacrificate in ziua respectiva (bone fire = bonfire).

Ce mancau celtii la festival? Ei bine, carnea proaspata si black pudding-ul erau nelipsite, iar druizii mancau si nuci, alune etc (nuts) si mere, pregatindu-se astfel pentru contactul cu lumea cealalata. :-)
Din clipa in care Samhain a devenit "All Hallows' Even", fiind ajunul unei sarbatori crestine si post, carnea a disparut din mancarurile traditionale, tratatia de Halloween devenind vegetariana: clatite, placinte, branza, paine, mere trase in ciocolata sau caramel etc etc, orice de acest gen, fiind totusi cateva mancaruri traditionale pentru un Halloween irlandez (retete aici): colcannon, boxty, soul cakes si bairin breac/barmbrack, numita si "prajitura irlandeza de Halloween", avand si puterea de a prezice viitorul, printr-un joculet. :-)
In barmbrack se bagau: un bob de mazare, un bat, o bucatica de material textil, o moneda mica si un inel, fiecare dintre aceastea avand o semnificatie pentru persoana care o nimerea in bucata sa de barmbrack. Cine nimerea bobul de mazare stia ca nu se va casatori in anul respectiv, cine nimerea batul urma sa fie nefericit(a) in casatorie sau sa aiba tot timpul certuri cu perechea, cine nimerea bucatica de material urma sa aiba ghinion sau sa fie sarac, in timp ce cel care nimerea banutul urma sa fie norocos sau bogat, iar cel care gasea inelul urma sa se casatoreasca in anul respectiv. :-))

Am citit ceva interesant despre felinarele din dovleci (jack-o'-lantern - Jack O'Lantern) si anume, povestea lui Stingy Jack, "Jack of the Lantern", veche poveste irlandeza. :-) Sunt mai multe variante, desigur.
Jack, un fermier irlandez lenes, s-a intalnit intr-o zi cu diavolul care i-a spus ca era timpul ca el sa moara. Evident, Jack nu dorea asta :-), asa ca l-a pacalit pe diavol sa se urce intr-un mar si, odata urcat acolo, Jack a asezat o cruce la baza copacului/a sculptat o cruce pe scoarta copacului si asa diavolul n-a mai putut sa coboare. Jack il elibereaza pe diavol numai dupa ce acesta ii promite ca nu-i va lua niciodata sufletul. Intr-o buna zi, Jack a murit si, cum viata lui fusese cam pacatoasa, nu putea merge in Rai si, cum diavolul ii promisese sa nu-i ia niciodata sufletul, nu putea merge nici in Iad, asa ca Jack nu stia incotro s-o apuce. I s-a plans diavolului ca nici macar n-are cu ce sa-si lumineze calea, iar acesta i-a dat, in bataie de joc, un taciune. Jack a scobit o gulie (mancarea lui favorita), a pus taciunele in ea si, cu acest felinar, a pornit prin lume in cautarea unui loc de odihna.
Asadar, la inceput, faimoasele felinare erau facute din gulii, dar, intrucat americanii obisnuiau sa faca felinare din dovleci la sfarsitul recoltei (si la noi exista obiceiul asta) si se pare ca dovleacul se scobeste mai usor, felinarele de Halloween au ajuns sa fie facute din dovleci.
Care e de fapt legatura cu Halloweenul? Celtii considerau ca cea mai puternica parte a corpului omenesc, care contine spiritul si stiinta, este capul si foloseau "capul" legumelor (in general gulia) pentru a speria spiritele.

Niciun comentariu: